go7 grudnia 2013r miał miejsce kolejny już Turniej Gry w GO o Puchar Dyrektora IV LO. Co roku gromadzi on wierne grono uczestników i kibiców. I tym razem odbyły się rozgrywki dla dzieci i dorosłych. W klasyfikacji turnieju wśród juniorów najlepsi to:1. Marianna Szychowiak2. Julia Bednarska3. Kamil Kujawa, natomiast wśród dorosłych: 1. Maksym Wałaszewski2. Bruno Wałaszewski3. Łukasz Wierzbowski.

Najwięcej emocji wzbudził pokaz przygotowywania sushi maki (tradycyjnego), w którym ryż zrolowany jest do wewnątrz oraz sushi uramaki, w którym ryż umiejętnie trzeba zrolować na zewnątrz, a jego przykładem może być California maki. Składnikami sushi jest ryż, którego rodzaj i sposób przygotowania są niezwykle ważne, a także ryba ? najlepiej świeżo złowionaJ, ale łosoś wędzony też doskonale smakuje. Można też dodać awokado, paluszek krabowy, ogórek świeży, a smak podkreślić łasabi ? ?chrzanem japońskim?.To wszystko zwijamy w algi nori ? morskie wodorosty. Składniki można komponować dowolnie. Popularne jest również jednoskładnikowe sushi ? hosomaki, np. algi, ryż i węgorz.

Prezentację przygotowania sushi poprowadził Pan Klaudiusz Grabowski, organizator Turnieju i opiekun Klubu Japońskiego TokoroDokoro, działającego w ZSO nr 4. Nie brakowało chętnych do wprawiania się w serwowaniu sushi, co zostało uwiecznione na zdjęciach, do których obejrzenia zapraszamy do Galerii zdjęć.

Młodzież z Klubu Japońskiego zaprezentowała również tworzenie papierowych form origami, które służą m.in. celom praktycznym, np. można składać kubeczki, kartoniki, ozdoby prezentowe i inne.

Dla osób, które odwiedziły naszą szkołę w ten dzień była to okazja podzielenia się fascynacją Japonią i jej kulturą, a także spotkania z zapaleńcami gry w GO, których serdecznie pozdrawiamy.